Τι είναι η Λεύκανση των Δοντιών;
Η Λεύκανση Δοντιών είναι τα τελευταία χρόνια μια ολοένα και περισσότερο δημοφιλής αισθητική οδοντιατρική θεραπεία. Είναι μια τεχνική με την οποία επιτυγχάνεται η βελτίωση του χρώματος των δοντιών και η αύξηση της φωτεινότητας τους. Η Λεύκανση Δοντιών μπορεί να βελτιώσει ικανοποιητικά την εμφάνιση των δοντιών με πολύ λιγότερο κόστος από ότι άλλες πιό προηγμένες τεχνικές όπως πχ. οι όψεις πορσελάνης.
Πότε χρειάζεται η λεύκανση των δοντιών
Το φυσικό χρώμα των δοντιών διαφέρει από άτομο σε άτομο. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι τυχεροί να έχουν ένα λαμπρό λευκό ως το φυσικό χρώμα των δοντιών τους. Πολλοί έχουν σκούρα δόντια εκ γενετής, σε άλλους τα δόντια χάνουν το φυσικό λευκό χρώμα λόγω καπνίσματος, διατροφής, λήψης φαρμάκων, τραυματισμού, ενδοδοντικής θεραπείας, ή λόγω ηλικίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διαδικασία της λεύκανσης των δοντιών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμφάνιση τους.
Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές διαφορετικές μέθοδοι λεύκανσης δοντιών, με σημαντικές διαφορές όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, το κόστος, την ευκολία χρήσης, τη διάρκεια του αποτελέσματος, αλλά και τις πιθανές παρενέργειες. Ο αισθητικός οδοντίατρος θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τη μέθοδο λεύκανσης των δοντιών που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.
Κίτρινα δόντια – Πως δημιουργείται το πρόβλημα ;
Τα κίτρινα δόντια είναι ένα πολύ κοινό οδοντιατρικό πρόβλημα που κάνει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται άβολα όταν πρέπει να μιλήσουν ή χαμογελάσουν, λόγω του χρώματος των δοντιών τους. Τα κίτρινα ή δυσχρωμικά δόντια μπορεί να προκληθούν από πολλούς διαφορετικούς λόγους, αλλά η εναπόθεση χρωστικών ουσιών πάνω στην επιφάνεια των δοντιών είναι η πιό συνηθισμένη αιτία απώλειας του φυσικού λευκού χρώματος.
Οι αιτίες που προκαλούν αποχρωματισμό και για τις οποίες απαιτείται λεύκανση των δοντιών είναι:
- Κάπνισμα
- Χρόνια συσσώρευση χρωστικών λόγω διατροφής (καφέδες, τσάι, κόκκινο κρασί κλπ)
- Κίτρινα δόντια λόγω κληρονομικότητας και γενετικών παραγόντων
- Κηλίδες στα δόντια λόγω φθορίασης (υπερβολικής λήψης φθορίου)
- Λήψη τετρακυκλίνης στην παιδική ηλικία
- Τραυματισμοί των δοντιών και αιμάτωμα ή νέκρωση του πολφού
- Παλιά σφραγίσματα
- Ενδοδοντικές θεραπείες (απονεύρωση)
- Ηλικία
Οι δυσχρωμίες των δοντιών κατατάσσονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Οι εξωτερικές δυσχρωμίες είναι οι πιό συνηθισμένες και αφορούν στη προσκόλληση χρωστικών στην επιφάνεια του δοντιού προερχόμενες απο ουσίες όπως νικοτίνη, καφέ, τσάι. Όπως είναι αναμενόμενο αυτού του τύπου οι δυσχρωμίες είναι πιό εύκολο να αντιμετωπιστούν. Αν οι χρωστικές παραμείνουν για αρκετό χρόνο αρχίζουν να εισχωρούν βαθύτερα στο εσωτερικό του δοντιού δημιουργώντας εσωτερικές δυσχρωμίες και γίνεται δυσκολότερο να απομακρυνθούν. Άλλες αιτίες εσωτερικών δυσχρωμιών είναι αυτές που προκαλούνται απο λήψη φαρμάκων, τετρακυκλίνης, λόγω φθορίασης κατά την παιδική ηλικία, ή μετά απο μιά απονεύρωση δοντιού.
Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να αφαιρέσει μόνο μερικούς απο τους εξωγενείς λεκέδες από την εξωτερική επιφάνεια του σμάλτου των δοντιών. Ο καθαρισμός των δοντιών κάθε εξάμηνο σε συνδυασμό με σοδοβολή και στίλβωση απο τον οδοντίατρο μπορεί να απομακρύνει την πλειονότητα των εξωτερικών δυσχρωμιών, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές δυσχρωμίες.
Μόνο οι επαγγελματικές τεχνικές «Λεύκανσης δοντιών» μπορούν πραγματικά να λευκάνουν τα δόντια αφαιρώντας βαθείς εσωτερικούς λεκέδες δίνοντας τους ένα πιο φωτεινό χρώμα. Ανάλογα με την μέθοδο που θα επιλεγεί, η διαδικασία μπορεί να γίνει στο οδοντιατρείο ή στο σπίτι.
Πώς γίνεται η Λεύκανση Δοντιών;
Η λεύκανση των δοντιών επιτυγχάνεται με τη χρήση οξειδωτικών παραγόντων, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου (το οποίο κατά τη χρήση διασπάται και μετατρέπεται στο πρώτο), σε διάφορες περιεκτικότητες:
- Υπεροξείδιο του υδρογόνου 15% - 38% κυρίως για εφαρμογές εντατικής λεύκανσης στο ιατρείο
- Υπεροξείδιο του καρβαμιδίου 10% - 44% κυρίως για προϊόντα λεύκανσης στο σπίτι. Το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου έχει περίπου το ένα τρίτο της δραστικότητας του υπεροξειδίου του υδρογόνου στην ίδια συγκέντρωση.
Οι λευκαντικοί παράγοντες διεισδύουν στην αδαμαντίνη και την οδοντίνη και ‘διαλύουν’ τις συσσωρευμένες χρωστικές λευκαίνοντας σταδιακά τα δόντια. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου διασπάτε σε νερό και δραστικά ιόντα υδροξυλίου. Αυτά τα ιόντα κάνουν ουσιαστικά την λεύκανση των δοντιών αφού προσκολλώνται στα σωματίδια των χρωστικών και προκαλούν τη χημική αποδόμηση τους.
Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για λεύκανση δοντιών αυτοενεργοποιούνται μόλις τοποθετηθούν πάνω στην επιφάνεια των δοντιών, αλλά η δράση τους μπορεί να επιταχυνθεί ή και ενισχυθεί με την εφαρμογή ειδικής συχνότητας φωτός (laser, ειδικές λάμπες λεύκανσης, αλογόνου, LED κ.α.).
Ο βαθμός της αλλαγής του χρώματος του δοντιού εξαρτάται από το είδος και τη φύση της δυσχρωμίας, τη συγκέντρωση του λευκαντικού παράγοντα, το χρόνο και τη συχνότητα εφαρμογής.
Τεχνικές Λεύκανσης των Δοντιών
Όποιος ενδιαφέρεται για λεύκανση δοντιών έχει στη διάθεση του μια πληθώρα επιλογών; άλλες με την συμμετοχή οδοντιάτρου ή χωρίς, και που γίνονται στο οδοντιατρείο ή στο σπίτι:
- Λεύκανση δοντιών στο ιατρείο
- Με χημική μέθοδο
- Με λάμπα ΖΟΟΜ, LED, αλογόνου κλπ.
- Με χρήση laser
- Λεύκανση δοντιών στο σπίτι με την καθοδήγηση οδοντιάτρου
- Με εξατομικευμένους νάρθηκες
- Με νάρθηκες εμπορίου
- Λεύκανση δοντιών στο σπίτι με προϊόντα εμπορίου
- Συστήματα λεύκανσης με νάρθηκες
- Λευκαντικές οδοντόκρεμες καθημερινής χρήσης
- Λευκαντικές οδοντόκρεμες περιορισμένης χρήσης (φαρμακευτικές)
- Λευκαντικές ταινίες (white strips)
- Λευκαντικά gel επάλειψης
Η λεύκανση στο ιατρείο είναι φυσικά η πιο γρήγορη και αποτελεσματική επιλογή, αλλά παράλληλα και με το μεγαλύτερο κόστος. Η λεύκανση δοντιών στο σπίτι με προϊόντα εμπορίου είναι η πιό οικονομική λύση αλλά με μειωμένη αποτελεσματικότητα, μεγαλύτερες απαιτήσεις σε χρόνο, και αυξημένο ρίσκο λόγω της μη επίβλεψης απο ειδικό οδοντίατρο.
Η λεύκανση στο σπίτι με την καθοδήγηση και έλεγχο αισθητικού οδοντιάτρου είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος για όσους επιθυμούν μια οικονομικότερη λύση αλλά χωρίς παραχωρήσεις στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.
επόμενο άρθρο -> Λεύκανση δοντιών στο σπίτι με προϊόντα εμπορίου