Η Εξελικτική Πορεία της Οδοντόβουρτσας
Σύμφωνα με ότι γνωρίζουμε σήμερα, η ιστορία της οδοντόβουρτσας φαίνεται να ξεκινά αρκετά παλιά, ίσως και το 3.500πΧ. Βέβαια η εξέλιξη της πέρασε από πολλά στάδια μέχρι να φθάσει στη μορφή της σημερινής σύγχρονης οδοντόβουρτσας. Το ίδιο συνέβη και με την διάδοση της χρήσης της, που μόνο σχετικά πρόσφατα έγινε δυνατή από το ευρύ τμήμα του πληθυσμού και όχι μόνο από τους πλουσίους και ευγενείς όπως πριν μερικούς αιώνες.
Τα σημαντικότερα βήματα στην Ιστορία της Οδοντόβουρτσας
Στη συνέχεια αναφέρονται οι σημαντικότεροι σταθμοί στην εξέλιξη των οδοντοβουρτσών:
- Οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την αρχαιότερη παραλλαγή οδοντόβουρτσας που δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα μικρό κομμάτι από κλαδί δένδρου που το μασούσαν στη μια άκρη μέχρι να ξεφτίσει. Κατόπιν έτριβαν με αυτό το άκρο τα δόντια τους αφού ύγραιναν τις ίνες του ξύλου για να μαλακώσουν.
- Οι Κινέζοι ακολούθησαν την ίδια τεχνική χρησιμοποιώντας όμως κλαδιά αρωματικών φυτών που πρόσθεταν το πλεονέκτημα της ευχάριστης γεύσης και αρωμάτιζαν το στόμα. Αργότερα οι Κινέζοι ανέπτυξαν μια βελτιωμένη παραλλαγή, στερεώνοντας λεπτούς μίσχους μπαμπού στο άκρο μιας ξύλινης λαβής, την οποία χρησιμοποιούσαν κυρίως οι υψηλές κοινωνικές τάξεις.
- Άλλοι λαοί όπως οι αρχαίοι Έλληνες καθάριζαν τα δόντια τους τρίβοντας τα κάθε πρωί με ένα λεπτό λινό ύφασμα, όπως αναφέρεται και σε επιστολή που έστειλε ο Αριστοτέλης με συμβουλές προς τον Μ.Αλέξανδρο τον 3ο αιώνα π.Χ. Μάλιστα η μέθοδος αυτή για τον καθαρισμό των δοντιών ήταν πολύ διαδεδομένη και στην υπόλοιπη Ευρώπη μέχρι τουλάχιστον και τον 16ο αιώνα οπότε εμφανίστηκαν οι πρώτες οδοντόβουρτσες.
- Γύρω στα μέσα του 16ου αιώνα μ.Χ. και πάλι στην Κίνα δημιουργήθηκε η πρώτη οδοντόβουρτσα κοντά στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, η οποία αποτελείτο από μια ξύλινη ή κοκκάλινη λαβή στο άκρο της οποίας είχαν προσαρμοστεί τρίχες αγριόχοιρου.
- Αυτή η μορφή οδοντόβουρτσας διαδόθηκε γρήγορα στην Ευρώπη, όπου όμως οι σκληρές τρίχες αγριόχοιρου αντικαταστάθηκαν από τρίχες αλόγου που ήσαν πιό μαλακές για τα ούλα.
- Μέχρι τον 18ο αιώνα η χρήση οδοντοβουρτσών ήταν κυρίως προνόμιο των εύπορων τάξεων. Μάλιστα οι λαβές των οδοντοβουρτσών συνηθιζόταν να φτιάχνονται από πολύτιμα υλικά, ελεφαντόδοντο, ασήμι ή χρυσό και να σκαλίζονται με διάφορα σχέδια.
- Γύρω στο 1770 ο Willian Addis ήταν τρόφιμος σε μια φυλακή στην Αγγλία. Εκεί, έχοντας άφθονο χρόνο, κατασκεύασε μόνος του μια οδοντόβουρτσα χρησιμοποιώντας για λαβή ένα κόκαλο στο άκρο του οποίου άνοιξε πολλές μικρές τρύπες στις οποίες πέρασε και στερέωσε σκληρές τρίχες χοίρου που προμηθεύτηκε από έναν δεσμοφύλακα. Μερικά χρόνια αργότερα το 1780 αφού αποφυλακίστηκε δημιούργησε μια επιχείρηση που ξεκίνησε την μαζική παραγωγή οδοντοβουρτσών κάνοντας τες προσιτές στο ευρύ κοινό.
- Στην Αμερική η πρώτη πατέντα σχετική με οδοντόβουρτσα κατατέθηκε το 1857 από τον H. N. Wadsworth, αλλά η μαζική παραγωγή ξεκίνησε μετά το 1885.
- Γενικά, η Ευρώπη ήταν πού πιό ευαισθητοποιημένη σε θέματα στοματικής υγιεινής και χρήσης των οδοντοβουρτσών σε σχέση με την Αμερική έως και την εποχή του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. Η ευρεία χρήση των προιόντων στοματικής υγιεινής στις ΗΠΑ ξεκίνησε όταν οι χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν έρθει στην Ευρώπη επέστρεψαν στα σπίτια τους φέρνοντας και τις ευεργετικές για τη στοματική υγεία συνήθειες των Ευρωπαίων για το βούρτσισμα των δοντιών.
- Η μοντέρνα ιστορία της οδοντόβουρτσας ξεκινά ουσιαστικά το 1938, ένα χρόνο μετά την ανακάλυψη του nylon από την εταιρεία Dypont το 1937, με την κυκλοφορία της πρώτης οδοντόβουρτσας μέ νάιλον ίνες με την ονομασία Doctor West's Miracle Toothbrush. Χάρις στα πλεονεκτήματα του, τόσο σε αντοχή όσο και απο πλευράς υγιεινής, το nylon άρχισε σταδιακά να υποκαθιστά τις τρίχες ζώων στις οδοντόβουρτσες. Οι φυσικές τρίχες συγκρατούν μικρόβια, στεγνώνουν δύσκολα και σπάνε εύκολα.
- Ένα χρόνο μετά, το 1939 κατασκευάστηκε στην Ελβετία η πρώτη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.
- Το 1960 η εταιρεία Squibb κυκλοφορεί την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα Broxodent στην Αμερική, και το 1961 η General Electric κυκλοφορεί την πρώτη επαναφορτιζόμενη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.
- Το 1987 κυκλοφόρησε η Interplak, η πρώτη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με κυκλική περιστρεφόμενη κεφαλή.
- Μέχρι το 1990 όλες οι οδοντόβουρτσες ήταν λίγο-πολύ παρόμοιες με μια ίσια επίπεδη πλαστική λαβή και με επίπεδες πλαστικές ίνες στην κεφαλή. Από τη δεκαετία του 80 αρχίζουν πλέον να κυκλοφορούν οι μοντέρνες οδοντόβουρτσες με κεκλιμένες λαβές για ευκολότερη πρόσβαση στα πίσω δόντια, ανατομικό σχήμα λαβής για καλύτερο κράτημα, διαφορετικά ύψη, κλίση, πυκνότητα και σκληρότητα των ινών της κεφαλής για καλύτερο καθαρισμό στα ούλα και στα μεσοδόντια διαστήματα, και πολλές άλλες καινοτομίες.
Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά πολυάριθμες μάρκες οδοντοβουρτσών με τεράστια ποικιλομορφία στη σχεδίαση και τα χαρακτηριστικά τους. Διαβάστε πώς να επιλέξετε την καλύτερη οδοντόβουρτσα για τις ανάγκες σας.