Διαδικασία εξαγωγής δοντιού
Εφόσον ο οδοντίατρος διαπιστώσει ότι κάποιο δόντι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που δεν επιδέχεται άλλης θεραπευτικής προσέγγισης θα αποφασίσει την εξαγωγή του δοντιού. Πριν την επέμβαση, ο οδοντίατρος συμπληρώνει ένα πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Αν δεν υπάρχουν αντενδείξεις ο οδοντίατρος προχωρά στην αφαίρεση του δοντιού και δίνει στον ασθενή τις απαραίτητες μετεγχειρητικές οδηγίες για την πρόληψη τυχόν επιπλοκών.
Προετοιμασία για την εξαγωγή δοντιού
Η εξαγωγή των δοντιών είναι μια διαδικασία που απαιτεί ισχυρή αναισθησία και βάζει το άτομο σε μια πολύ αγχωτική κατάσταση. Είναι σημαντικό ο οδοντίατρος να γνωρίζει αν ο ασθενής έχει οποιαδήποτε ιατρικά προβλήματα (π.χ. καρδιακά προβλήματα), ή τυχόν αλλεργίες σε αναισθητικά φάρμακα ή αντιβιοτικά. Η αποτυχία να συγκεντρωθούν αυτές οι πληροφορίες πριν από την εξαγωγή του δοντιού μπορεί να θέσει τη ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο.
Σχετικές αντενδείξεις που απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση και προσοχή αποτελούν:
- Καρδιακά προβλήματα (στηθάγχη, υπέρταση, ιστορικό εμφράγματος, βηματοδότης κ.α.)
- Λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων, διαταραχές πήξης του αίματος
- Αναιμία, σακχαρώδης διαβήτης, νόσοι του θυρεοειδούς αδένα, ηπατίτιδα, νόσοι των νεφρών (αιμοκάθαρση)
- Νευρολογικά νοσήματα, επιληψία κ.α.
- Αλλεργίες σε αναισθητικά φάρμακα ή αντιβιοτικά
- Εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα όταν υπάρχει ιστορικό αποβολής.
Χρειάζεται ακτινογραφία πριν την εξαγωγή δοντιού;
Η λήψη ακτινογραφίας βοηθά τον οδοντίατρο να αξιολογήσει σωστά την κατάσταση των δοντιών και των γύρω ιστών. Είναι περισσότερο χρήσιμη για τα πίσω δόντια που έχουν πολλές ρίζες, ενώ για τα πρόσθια δόντια με μια ρίζα δεν είναι πάντα απαραίτητη. Η ακτινογραφία θα αποκαλύψει το ακριβές σχήμα και τη μορφολογία των ριζών του δοντιού που πρόκειται να εξαχθεί. Είναι σημαντικό επίσης να προσδιορίσθεί η θέση του δοντιού σε σχέση με τα παρακείμενα δόντια και η εγγύτητά του με το φατνιακό νεύρο.
Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τον οδοντίατρο να προγραμματίσει σωστά τη διαδικασία. Μια πανοραμική ακτινογραφία μπορεί να απαιτηθεί όταν πρόκειται να γίνουν πολλαπλές εξαγωγές δοντιών. Εάν οι ακτινογραφίες δείξουν ότι η εξαγωγή του δοντιού θα είναι δύσκολη ή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών, ο γενικός οδοντίατρος μπορεί να παραπέμψει τον ασθενή σε ένα εξειδικευμένο γναθοχειρουργό.
Απαιτείται η λήψη αντιβιοτικών πριν την εξαγωγή δοντιού;
Ο οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά που πρέπει να ληφθούν προληπτικά πριν από την επέμβαση εξαγωγής δοντιού, ειδικά σε περίπτωση χειρουργικών ή πολλαπλών εξαγωγών. Η λήψη αντιβιοτικών συνιστάται σε ηλικιωμένους ασθενείς ή σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τυχόν λοιμώξεις του στόματος θα πρέπει να βρίσκονται υπό έλεγχο πριν από την εξαγωγή για την πρόληψη επιπλοκών.
Πώς γίνεται η εξαγωγή δοντιού ;
Καταρχήν ο οδοντίατρος χορηγεί μια ισχυρή δόση τοπικού αναισθητικού για να μουδιάσει το δόντι, τα ούλα και η γνάθος γύρω του. Η αναισθησία παρέχεται από μια σειρά ενέσεων αναισθητικού γύρω από το δόντι που πρέπει να εξαχθεί. Η διαδικασία που ακολουθείται στη συνέχεια εξαρτάται από τον τύπο της εξαγωγής. Η διαδικασία μπορεί να είναι μια απλή εξαγωγή ή χειρουργική εξαγωγή.
Aπλή εξαγωγή δοντιού
Μια απλή εξαγωγή δοντιού εκτελείται γενικά όταν η μύλη του δοντιού είναι σε καλή κατάσταση, ώστε το δόντι να μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς να σπάσει, και η ρίζα/ρίζες είναι σχετικά ίσιες και μπορούν να απελευθερωθούν εύκολα απο το οστό της γνάθου.
Σε μια απλή εξαγωγή, ο οδοντίατρος πιάνει το δόντι σταθερά με εξειδικευμένα εργαλεία (οδοντάγρες) και το κινεί εμπρός και πίσω στην υποδοχή του (φατνίο) για να χαλαρώσει. Το οστό της γνάθου είναι συμπιέσιμο σε κάποιο βαθμό. Πιέζοντας το δόντι προς τις πλευρές του φατνίου το οστό συμπιέζεται ελαφρά, ο χώρος του φατνίου διευρύνεται και χαλαρώνει το δόντι. Αν το δόντι είναι δύσκολο να χαλαρώσει, ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί ένα άλλο εργαλείο που τοποθετείται μεταξύ του δοντιού και του οστού, προκειμένου να σπάσουν οι περιοδοντικοί σύνδεσμοι (συνδετικός ιστός) που συγκρατούν το δόντι στο φατνίο.
Αφού το δόντι έχει χαλαρώσει αρκετά, ο οδοντίατρος το τραβάει έξω απο το κόκαλο με ήπιες, αργές και σταθερές κινήσεις. Όταν βγεί το δόντι, ο οδοντίατρος θα καθαρίσει προσεκτικά το φατνίο και θα απομακρύνει τυχόν θραύσματα.
Χειρουργική εξαγωγή δοντιού
Η χειρουργική εξαγωγή απαιτείται συνήθως για δόντια με εκτεταμένες βλάβες που δεν έχουν αρκετή οδοντική ουσία στη μύλη για να παρέχουν μια καλή λαβή για τα εργαλεία εξαγωγής, για δόντια με καμπύλες ρίζες που γανζώνονται στη γνάθο, καθώς και για έγκλειστα ή ημιέγκλειστα δόντια που δεν έχουν ανατείλει πλήρως πάνω από την γραμμή των ούλων.
Μετά τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας ο γναθοχειρούργος (στον οποίο συνήθως παραπέμπονται τα περιστατικά χειρουργικών εξαγωγών) κάνει μια τομή στα ούλα και τα μετακινεί για να αποκαλύψει το οστό και το δόντι. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφαιρεθεί και μια μικρή ποσότητα οστού ώστε να αποκαλυφθεί και να χαλαρώσει το δόντι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δόντι θα πρέπει να κοπεί ή να σπάσει σε μικρότερα τμήματα για να διευκολυνθεί η εξαγωγή του.
Μετά την εξαγωγή, ο χώρος του φατνίου πρέπει να ελεγχθεί προσεκτικά ώστε να μην μείνει κάποιο τμήμα της ρίζας ή θραύσματα του δοντιού ή του οστού. Η επιφάνεια του οστού εξομαλύνεται και τα ούλα επανατοποθετούνται στη θέση τους και σταθεροποιούνται με ράμματα. Τα ράμματα θα πρέπει να αφαιρεθούν από τον οδοντίατρο λίγες ημέρες μετά την εξαγωγή, εκτός αν έχουν χρησιμοποιηθεί αυτοαπορροφούμενα ράμματα.
Η διαδικασία της εξαγωγής του δοντιού ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση μιας γάζας στό κενό φατνίο του δοντιού για τον έλεγχο της αιμορραγίας και την προστασία του τραύματος. Αυτή πρέπει να παραμείνει στη θέση της τουλάχιστον για τα επόμενα 30-60 λεπτά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος θρόμβος αίματος και να αποφευχθούν προβλήματα επούλωσης όπως το ‘ξηρό φατνίο’. Τέλος, ο οδοντίατρος δίνει τις κατάλληλες μετεγχειρητικές οδηγίες στον ασθενή και ορίζει ένα νέο ραντεβού τις επόμενες ημέρες για να ελέγξει την κατάσταση του τραύματος και την πορεία της επούλωσης.
Πολλαπλές Εξαγωγές δοντιών
Εάν πρέπει να εξαχθούν περισσότερα από ένα δόντια, πολλοί ασθενείς προτιμούν να γίνουν στην ίδια συνεδρία με τον οδοντίατρο. Αυτό είναι δυνατόν μόνον όταν ο ασθενής έχει αρκετά καλή υγεία και ο οργανισμός του μπορεί να υπομείνει το αυξημένο στρες των πολλαπλών εξαγωγών.
Πολλαπλές εξαγωγές δοντιών γίνονται συνήθως σε ασθενείς που έχουν εκτεταμένη και σοβαρή περιοδοντική νόσο. Σε σοβαρές περιπτώσεις περιοδοντίτιδας η απώλεια οστού είναι τόσο εκτεταμένη ώστε τα δόντια χάνουν τη στήριξη τους και χαλαρώνουν. Εκτός από την αυξημένη κινητικότητα των δοντιών, η μόλυνση των ούλων και των περιοδοντικών ιστών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη γενική υγεία του ασθενούς. Ένας άλλος λόγος για πολλαπλές εξαγωγές δοντιών είναι η προετοιμασία για την τοποθέτηση ολικής οδοντοστοιχίας.
Άρθρα σχετικά με Εξαγωγή Δοντιών
Εξαγωγή Δοντιού • Πότε χρειάζεται; | Πιθανές Επιπλοκές Εξαγωγής Δοντιού |
Πώς γίνεται η Εξαγωγή Δοντιού | Τί είναι το Ξηρό Φατνίο; |
Οδηγίες μετά από Εξαγωγή Δοντιού | Εξαγωγή Φρονιμήτη |