DontiaStoma.gr
Αναγόμωση Τεχνητής Οδοντοστοιχίας (Γέμισμα Μασέλας)
Αναγόμωση Τεχνητής Οδοντοστοιχίας

Αναγόμωση Τεχνητής Οδοντοστοιχίας (Γέμισμα Μασέλας)

Μετά από μερικά χρόνια χρήσης, είναι αναμενόμενο μια τεχνητή οδοντοστοιχία να μην εφαρμόζει πλέον καλά στο στόμα (κυρίως λόγω της απορρόφησης των οστών των γνάθων) και να χρειάζεται επιδιόρθωση.

Η αναγόμωση (γέμισμα) της μασέλας είναι μια διαδικασία προσαρμογής της βάσης της οδοντοστοιχίας ώστε να εφαρμόζει ξανά με τον σωστό τρόπο πάνω στα ούλα και μπορεί να επεκτείνει σημαντικά την διάρκεια ζωής μιας τεχνητής οδοντοστοιχίας πριν αναγκαστούμε να προχωρήσουμε στην πλήρη αντικατάσταση της.

Πότε χρειάζεται αναγόμωση (γέμισμα) μασέλας;

Η βασική ένδειξη ότι η τεχνητή οδοντοστοιχία μας μπορεί να χρειάζεται αναγόμωση, είναι όταν αρχίζει να εμφανίζεται μείωση της αίσθησης σταθερότητας της στο στόμα. Αν η μασέλα αρχίσει να φεύγει συχνά από την θέση της όταν τρώμε ή όταν μιλάμε, αυτό σημαίνει ότι δεν εφαρμόζει πλέον σωστά πάνω στα ούλα. Αυτή η μείωση της πρόσφυσης είναι αναμενόμενη και οφείλεται στην αλλαγή της ανατομίας των υποκείμενων ιστών (ούλων και γνάθου). Άλλες ενδείξεις είναι η συχνή δημιουργία ερεθισμών, ελκών η αφθών στα ούλα, η δυσκολία στην μάσηση ή την ομιλία, και γενικά μια αίσθηση ανασφάλειας για την θέση της μασέλας.

Μια μικρή αστάθεια της οδοντοστοιχίας μπορεί να αντιμετωπιστεί προσωρινά με την χρήση στερεωτικής κρέμας που βελτιώνει την πρόσφυση στα ούλα. Όταν όμως διαπιστώσουμε ότι απαιτείται συχνότερη χρήση η αύξηση της ποσότητας του στερεωτικού υλικού για να επιτύχουμε ικανοποιητική συγκράτηση της μασέλας στην θέση της, είναι καιρός να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο μας για να προχωρήσει στην επιδιόρθωση της οδοντοστοιχίας μας (αν είναι δυνατόν).

Πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη χρήση μιας μασέλας που δεν εφαρμόζει σωστά γιατί μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους ιστούς του στόματος και επιτάχυνση της υποχώρησης του οστού της γνάθου.

Η επιδιόρθωση μιας τεχνητής οδοντοστοιχίας με αναγόμωση της βάσης της δεν είναι πάντα εφικτή. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η πλήρης αντικατάσταση της μασέλας, όπως όταν:

  • Έχει μεταβληθεί σημαντικά η ανατομία του στόματος και δεν επαρκεί πλέον η απλή αναγόμωση της μασέλας.
  • Έχει αλλάξει η σύγκλειση του στόματος και δεν υπάρχει σωστή επαφή μεταξύ άνω και κάτω οδοντοστοιχίας.
  • Τα δόντια είναι φθαρμένα και απαιτείται και η δική τους αντικατάσταση.

Μία καλά κατασκευασμένη συμβατική ολική τεχνητή οδοντοστοιχία θα χρειαστεί συνήθως αναγόμωση μετά από 2-3 χρόνια. Μια άμεση τεχνητή οδοντοστοιχία βέβαια θα χρειαστεί οπωσδήποτε αναγόμωση μέσα στο πρώτο έτος από την κατασκευή της, ίσως και αρκετές φορές.

Πώς γίνεται η αναγόμωση οδοντοστοιχίας (γέμισμα μασέλας);

Η αναγόμωση μιας τεχνητής οδοντοστοιχίας μπορεί να γίνει είτε άμεσα από τον οδοντίατρο στο χώρο του ιατρείου είτε στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο. Το γέμισμα μιας μασέλας στο ιατρείο διαρκεί περίπου 30-60 λεπτά. Κατά την διαδικασία αναγόμωσης ο οδοντίατρος:

  • Καθαρίζει σχολαστικά την οδοντοστοιχία και συνήθως αφαιρεί 2-3 χιλιοστά του παλαιού υλικού από την βάση της μασέλας στην επιφάνεια που ακουμπά στα ούλα.
  • Αν χρειάζεται, προσθέτει μια λεπτή στρώση συγκολλητικού υλικού (αναλόγως του υλικού αναγόμωσης που θα χρησιμοποιηθεί).
  • Ετοιμάζει το υλικό αναγόμωσης και το απλώνει στην βάση της μασέλας.
  • Τοποθετεί την οδοντοστοιχία στο στόμα και την πιέζει ώστε το υλικό αναγόμωσης (που είναι ακόμη μαλακό) να πάρει το σχήμα των ούλων και να εφαρμόζει σωστά.
  • Αφού το υλικό σκληρύνει αρκετά (είτε μόνο του είτε με χρήση συσκευής πολυμερισμού), αφαιρεί την οδοντοστοιχία από το στόμα.
  • Αφαιρεί την υπερβάλλουσα ποσότητα υλικού και γυαλίζει την τεχνητή οδοντοστοιχία.

Η άμεση αναγόμωση της οδοντοστοιχίας από τον οδοντίατρο έχει το πλεονέκτημα ότι είναι γρήγορη, ολοκληρώνεται σε ένα μόνο ραντεβού και δεν στερείται καθόλου ο ασθενής την μασέλα του. Το σχετικό μειονέκτημα είναι ότι επειδή τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο οδοντιατρείο έχουν διαφορετική σύσταση από το βασικό υλικό κατασκευής της βάσης της μασέλας, έχουν μικρότερη αντοχή στο χρόνο.

Αν ο ασθενής δεν έχει πρόβλημα να μείνει 1-2 ημέρες χωρίς την μασέλα του, ο οδοντίατρος παίρνει ένα αποτύπωμα του στόματος του ασθενούς χρησιμοποιώντας ένα προσωρινό υλικό, και το στέλνει μαζί με την οδοντοστοιχία στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο όπου και γίνεται η αναγόμωση με υλικό ίδιο με αυτό που έχει κατασκευαστεί και η αρχική βάση.

Σε περιπτώσεις που απαιτείται μεγάλη αναπροσαρμογή ή η βάση έχει δομικά προβλήματα πχ. ραγίσματα, μπορεί να χρειαστεί να γίνει ‘αναβάσωση’, δηλαδή πλήρης ανακατασκευή της βάσης της μασέλας διατηρώντας όμως τα ίδια δόντια. Η διαδικασία απαιτεί την μεσολάβηση οδοντοτεχνικού εργαστηρίου και ο ασθενής θα πρέπει να στερηθεί την μασέλα του για 2-3 ημέρες.

Μπορώ να διορθώσω μόνος μου την μασέλα μου;

Στην αγορά κυκλοφορούν ορισμένα κιτ επιδιόρθωσης για γέμισμα οδοντοστοιχιών που προτρέπουν να διορθώσουμε μόνοι μας την μασέλα μας αν δεν εφαρμόζει σωστά.

Κανείς που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για την ανατομία και λειτουργία του στόματος όπως έχει ο οδοντίατρος, δεν μπορεί να αναπροσαρμόσει σωστά μια προβληματική οδοντοστοιχία. Μην δοκιμάσετε ποτέ να κάνετε διορθώσεις μόνοι σας. Το πιο πιθανό είναι να προκαλέσετε προβλήματα στο στόμα σας ή/και μη αναστρέψιμες βλάβες στην τεχνητή οδοντοστοιχία σας.

  Επόμενη Σελίδα → Καθαρισμός Τεχνητής Οδοντοστοιχίας



DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2022, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.