Καθαρισμός και Συντήρηση Τεχνητής Οδοντοστοιχίας
Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες διαρκούν συνήθως περί τα 5 έως 10 χρόνια. Για να επιμηκύνουμε τον χρόνο ζωής τους και να αποφύγουμε την οικονομική επιβάρυνση για την αντικατάσταση τους πρέπει να δίνουμε προσοχή στην συντήρηση της τεχνητής οδοντοστοιχίας με τον σωστό καθαρισμό και φροντίδα της αλλά και με την σωστή χρήση της.
Ο προσεκτικός τακτικός καθαρισμός της οδοντοστοιχίας έχει σαν στόχο την διατήρηση της καλής αισθητικής εμφάνισης της και την αποφυγή εναπόθεσης χρωστικών και δημιουργίας λεκέδων, την διατήρηση του υλικού κατασκευής σε καλή κατάσταση ώστε να μην χρειαστούμε την αντικατάσταση της μέσα σε λίγα χρόνια, αλλά και την αποφυγή εκδήλωσης προβλημάτων στους ιστούς του στόματος μας.
Οδηγίες για Καθαρισμό και Φροντίδα Τεχνητής Οδοντοστοιχίας
Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ολική ή μερική οδοντοστοιχία σας σε καλή κατάσταση, καθαρή και χωρίς λεκέδες, και κυρίως με καλή εφαρμογή για αρκετά χρόνια:
- Αφαιρείτε και πλένετε την τεχνητή οδοντοστοιχία μετά από κάθε γεύμα. Αρχικά ξεπλύνετε την με άφθονο νερό κάτω από την βρύση ώστε να απομακρυνθούν τα υπολείμματα των τροφών. Συνιστάται να βάζετε ένα μαλακό πανί (πχ. ένα πετσετάκι) ή μια μικρή λεκάνη με νερό μέσα στο νιπτήρα έτσι ώστε να μην σπάσει η μασέλα αν σας γλιστρήσει και πέσει.
- Μην πιέζετε την οδοντοστοιχία. Δεν πρέπει να ασκούμε υπερβολική πίεση στην οδοντοστοιχία όταν την πλένουμε γιατί μπορεί να προκαλέσουμε μόνιμη στρέβλωση στη πλαστική βάση της (ή ακόμη και να σπάσει) ή αν πρόκειται για μερική οδοντοστοιχία να σπάσουμε κάποιο από τα άγκιστρα της.
- Βουρτσίζετε την οδοντοστοιχία σας καθημερινά. Τουλάχιστον μια φορά την ημέρα θα πρέπει να γίνεται πιο προσεκτικός καθαρισμός της μασέλας με την χρήση είτε μιας κοινής μαλακής οδοντόβουρτσας είτε μιας ειδικής οδοντόβουρτσας για οδοντοστοιχίες. Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται, αφού βγάλουμε την οδοντοστοιχία από το στόμα και έχουμε πρώτα βρέξει την οδοντοστοιχία και την οδοντόβουρτσα, χρησιμοποιώντας νερό ή νερό με σαπούνι ή κάποιο καθαριστικό υγρό, gel ή κρέμα οδοντοστοιχιών. Αν χρησιμοποιείτε στερεωτική κρέμα φροντίστε να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα της από την βάση της μασέλας. Μην εφαρμόζετε υπερβολική δύναμη γιατί μπορεί να δημιουργήσετε γδαρσίματα.
- Πλένετε το στόμα σας αφού βγάλετε την οδοντοστοιχία. Ο καθαρισμός του στόματος είναι απαραίτητος για την απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών και της μικροβιακής πλάκας από το στόμα μας. Χρησιμοποιούμε μια μαλακή ή πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα και βουρτσίζουμε όχι μόνο τα ούλα μας αλλά και την γλώσσα. Αν πρόκειται για μερική ή για επένθετη τεχνητή οδοντοστοιχία είναι απαραίτητο να φροντίζουμε ιδιαίτερα την υγιεινή των φυσικών δοντιών και των εμφυτευμάτων γιατί οποιαδήποτε ζημιά σε αυτά θα αχρηστεύσει και την οδοντοστοιχία. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται ‘μηχανάκι’ άνω γνάθου είναι αναγκαίος και ο επιμελής καθαρισμός του ουρανίσκου. Προσοχή: Δε χρησιμοποιούμε για να βουρτσίσουμε τα δόντια μας την ίδια οδοντόβουρτσα με την οποία καθαρίζουμε την τεχνητή οδοντοστοιχία μας.
- Απολύμανση της οδοντοστοιχίας. Αν και ένα προσεκτικό βούρτσισμα είναι συνήθως αρκετό για την απομάκρυνση των μικροβίων, υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές συσκευές που λειτουργούν με υπεριώδη ακτινοβολία για να πετύχετε την πλήρη απολύμανση της τεχνητής οδοντοστοιχίας σας.
- Διατηρείτε υγρή την οδοντοστοιχία την νύκτα. Οι περισσότεροι τύποι οδοντοστοιχιών χρειάζονται υγρασία για να διατηρούν το σχήμα τους.
Το πλαστικό υλικό της βάσης τους παραμορφώνεται αν παραμείνει στεγνό για μεγάλο διάστημα και ξεραθεί.
Όταν δεν την φοράτε για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως κατά την διάρκεια του ύπνου, τοποθετείτε την μασέλα σας σε ένα ποτήρι με νερό ή με ειδικό υγρό οδοντοστοιχιών.
– Υπενθυμίζεται ότι δεν πρέπει να φοράμε τις οδοντοστοιχίες όταν κοιμόμαστε
– Ρωτήστε τον οδοντίατρο σας για οδηγίες κατάλληλες για το υλικό κατασκευής της οδοντοστοιχίας σας. - Ξεπλένετε την τεχνητή οδοντοστοιχία πριν την βάλετε στο στόμα σας. Το ξέπλυμα της μασέλας είναι οπωσδήποτε απαραίτητο αν έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο υγρό καθαρισμού οδοντοστοιχιών.
- Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ακόμη και αν δεν έχετε πλέον φυσικά δόντια, οι επισκέψεις στον οδοντίατρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο εξακολουθούν να χρειάζονται για πολλούς λόγους όπως η εξέταση της υγείας των ιστών του στόματος (έλεγχος για έλκη, στοματίτιδες, καρκίνο στόματος κ.α.), ο έλεγχος της σωστής πρόσφυσης των οδοντοστοιχιών και ο επαγγελματικός καθαρισμός τους.
- Μην αγνοείτε τυχόν προβλήματα πρόσφυσης. Αν με την πάροδο του χρόνου αρχίσετε να έχετε προβλήματα πρόσφυσης της οδοντοστοιχίας σας, δηλαδή την νοιώθετε χαλαρή και φεύγει από την θέση της, μην το αγνοήσετε αλλά επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για να την προσαρμόσει κατάλληλα (αναγόμωση οδοντοστοιχίας). Μια χαλαρή μασέλα εκτός από την δυσκολία μάσησης και ομιλίας αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργεί, προκαλεί ερεθισμό των ούλων που μπορεί να δημιουργήσει έλκη ή και μολύνσεις.
Τι θα πρέπει να αποφεύγετε όταν καθαρίζετε τις τεχνητές οδοντοστοιχίες σας;
Για τον καθαρισμό της τεχνητής οδοντοστοιχίας σας θα πρέπει να μην χρησιμοποιείτε ορισμένα υλικά που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο υλικό της μασέλας.
- Υλικά που προκαλούν αποτριβές. Αποφύγετε σκληρές οδοντόβουρτσες ή αδρόκοκκες οδοντόκρεμες ή καθαριστικά καθώς είναι πολύ αποτριπτικά και θα προκαλέσουν βλάβη στην οδοντοστοιχία στην μαλακή βάση της ή και στα τεχνητά δόντια (αναλόγως του υλικού κατασκευής).
- Λευκαντικές οδοντόκρεμες. Αν και κυκλοφορούν και λευκαντικές οδοντόκρεμες για οδοντοστοιχίες (κυρίως για καπνιστές), συνιστάται να τις αποφεύγετε καθώς είναι αρκετά αποτριπτικές.
- Προϊόντα που περιέχουν χλώριο. Μην χρησιμοποιείτε διαλύματα χλωρίου για απολύμανση και καθαρισμό των οδοντοστοιχιών σας καθώς προκαλούν αποχρωματισμό του υλικού, διάβρωση των πλαστικών τμημάτων ή και οξείδωση των μεταλλικών εξαρτημάτων.
- Καυτό νερό. Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ καυτό νερό για καθαρισμό ή απολύμανση μιας μασέλας γιατί θα παραμορφωθεί το πλαστικό υλικό της.