Σπάσιμο Μασέλας • Σπασμένη Τεχνητή Οδοντοστοιχία
Όταν χρησιμοποιούμε τεχνητές οδοντοστοιχίες, ένας απρόσεκτος χειρισμός μπορεί να είναι αρκετός για να βρεθούμε με μια σπασμένη μασέλα. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι οι πτώσεις και η άσκηση υπερβολικής πίεσης.
Σε αρκετές περιπτώσεις, μια σπασμένη οδοντοστοιχία μπορεί να αποκατασταθεί με την βοήθεια του οδοντιάτρου μας και του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου με το οποίο συνεργάζεται.
Σπασμένη Οδοντοστοιχία – Πιθανές Αιτίες
Με την μακροχρόνια χρήση της οδοντοστοιχίας το υλικό κατασκευής της χάνει σταδιακά την ελαστικότητα του και γίνεται πιο επιρρεπές σε σπασίματα. Παράλληλα, η οδοντοστοιχία αρχίζει να μην εφαρμόζει τέλεια στα ούλα με αποτέλεσμα να μετακινείται ελαφρά στο στόμα κατά την ομιλία και τη μάσηση. Αυτές οι κινήσεις προκαλούν μικρές στρεβλώσεις που καταπονούν το υλικό της βάσης της μασέλας μειώνοντας την αντοχή του.
Μια λάθος κίνηση που μπορεί να καταλήξει σε πτώση της μασέλας πχ. όταν την πλένουμε, ή το απρόσεκτο δάγκωμα μιας σκληρής τροφής μπορεί να οδηγήσει σε ράγισμα ή σπάσιμο της βάσης της μασέλας ή κάποιου δοντιού.
Πώς γίνεται η επιδιόρθωση μιας σπασμένης τεχνητής οδοντοστοιχίας;
Κατ’ αρχήν μην μπείτε στον πειρασμό να προσπαθήσετε να την επιδιορθώσετε μόνοι σας με την χρήση κάποιας κόλλας. Οι περισσότερες κοινές κόλλες όχι μόνον δεν θα πετύχουν ικανοποιητική και ανθεκτική συγκόλληση αλλά μπορεί να διαβρώσουν και το υλικό της μασέλας με αποτέλεσμα να μην μπορεί μετά να διορθωθεί ούτε από το εξειδικευμένο οδοντοτεχνικό εργαστήριο.
Συγκεντρώστε όλα τα κομμάτια στα οποία έχει σπάσει η μασέλα. Αν έχει σπάσει σε 2 κομμάτια και υπάρχει μια ‘καθαρή’ γραμμή θραύσης, η οδοντοστοιχία στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να επιδιορθωθεί. Αν έχει όμως θρυμματιστεί σε περισσότερα κομμάτια, οι πιθανότητες επισκευής μειώνονται και μάλλον θα πρέπει να κατασκευαστεί νέα μασέλα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση ο οδοντίατρος σας είναι εκείνος που θα εκτιμήσει την δυνατότητα επισκευής ή την ανάγκη αντικατάστασης. Αν η σπασμένη οδοντοστοιχία μπορεί να επισκευαστεί, ο οδοντίατρος θα την στείλει στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο που σε γενικές γραμμές θα ακολουθήσει την παρακάτω διαδικασία:
- Συγκολλά με την χρήση κόλλας προσωρινά την μασέλα προσπαθώντας να επαναφέρει το αρχικό σχήμα της.
- Λαμβάνει με ειδικό υλικό ένα αποτύπωμα της μασέλας
- Αφαιρεί μερικά χιλιοστά υλικού από την μασέλα εκατέρωθεν της γραμμής του σπασίματος
- Το κενό γεμίζεται με νέο πλαστικό υλικό όμοιο με αυτό που είναι κατασκευασμένη αρχικά η μασέλα
- Το υλικό πολυμερίζεται και σκληραίνει αποκαθιστώντας την οδοντοστοιχία.
Αφού ο οδοντίατρος λάβει την επισκευασμένη οδοντοστοιχία από το οδοντοτεχνικό εργαστήριο, πριν την επιστρέψει στον ασθενή θα πρέπει να εξετάσει πρώτα και να εντοπίσει την αιτία της θραύσης. Αν το σπάσιμο δεν οφείλεται σε μια απλή απροσεξία (πχ. σπάσιμο από πτώση στο πάτωμα) αλλά πρόκειται για σπάσιμο κατά την χρήση, ο οδοντίατρος θα πρέπει να ελέγξει μήπως η οδοντοστοιχία δεν ταιριάζει πλέον σωστά στο στόμα του ασθενή και αυτό οδήγησε στην καταπόνηση της και το σπάσιμο. Σε αυτήν την περίπτωση ο οδοντίατρος θα προχωρήσει στην αναγόμωση της οδοντοστοιχίας για να αποκαταστήσει την σωστή εφαρμογή της στο στόμα.
Πώς να αποφύγετε ένα σπάσιμο της τεχνητής οδοντοστοιχίας
Για να μειώσετε τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα μιας σπασμένης οδοντοστοιχίας:
- Χρησιμοποιείτε την οδοντοστοιχία σας προσεκτικά.
- Όταν την πλένετε, βάζετε από κάτω ένα μαλακό πανί ή μια πετσέτα ώστε να μην σπάσει αν σας γλιστρήσει από το χέρι και πέσει.
- ‘Όταν δεν την φοράτε, μεταφέρετε την μέσα σε προστατευτική θήκη. Μην την τυλίγετε απλά σε ένα κομμάτι χαρτί.
- Αποφύγετε τις πολύ σκληρές τροφές. Προσπαθείτε να κατανείμετε την πίεση σε περισσότερα δόντια.
- Αν η οδοντοστοιχία αρχίσει να κινείται και να μην εφαρμόζει σωστά, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για να την ελέγξει καθώς πιθανόν να χρειάζεται αναγόμωση (γέμισμα μασέλας) για να αποκατασταθεί η σωστή λειτουργία της.