Οδηγοί Στοματικής Υγείας ανά Ηλικία
Οδηγός Στοματικής Υγείας για Ενήλικες 25-60 ετών
Ανάπτυξη / Κατάσταση των Δοντιών
- Προοδευτική φθορά των δοντιών.
- Αύξηση πιθανότητας απώλειας δοντιών.
Ο Ρόλος του Οδοντιάτρου
- Τακτικός έλεγχος ανά 6 μήνες από οδοντίατρο.
- Θεραπευτική αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
- Αντικατάσταση χαμένων δοντιών.
Πιθανά προβλήματα
- Ευαισθησία. Τερηδόνα.
- Υφίζηση ούλων, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.
- Άσχημη αναπνοή.
- Δυσχρωσίες δοντιών.
- Απώλεια δοντιών.
Συμβουλές Στοματικής Υγείας
- Καθημερινή στοματική υγιεινή με σωστό βούρτσισμα δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα.
- Χρήση οδοντικού νήματος
- Σωστή διατροφή.
- Διακοπή κακών συνηθειών πχ.κάπνισμα
Ανάπτυξη / Κατάσταση των Δοντιών σε Ενήλικες 25-60 ετών
- Με την πάροδο των ετών, είναι αναμενόμενο τα δόντια να υφίστανται φθορά και να αρχίσουν να εμφανίζουν προβλήματα.
- Η πιθανότητα απώλειας δοντιών αυξάνεται, ιδίως αν δεν υπάρχει καλή στοματική υγιεινή.
Ο Ρόλος του Οδοντιάτρου
- Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για προληπτική εξέταση και επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών είναι απαραίτητες για τη διατήρηση καλής στοματικής υγείας.
- Ο οδοντίατρος θα φροντίσει για τον εντοπισμό και την αποκατάσταση των προβλημάτων των δοντιών. Θα αντικαταστήσει τυχόν απωλεσθέντα δόντια με γέφυρες, εμφυτεύματα ή τεχνητές οδοντοστοιχίες.
- Αν απαιτείται εξειδικευμένη θεραπεία θα παραπέμψει τον ασθενή σε εξειδικευμένο οδοντίατρο πχ. ενδοδοντολόγο, περιοδοντολόγο, ή γναθοχειρούργο.
- Η αισθητική οδοντιατρική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην βελτίωση της εμφάνισης του προσώπου.
Πιθανά Οδοντιατρικά Προβλήματα στην ηλικία 25-60 ετών
- Τα περιστατικά τερηδόνας είναι συνηθισμένα. Ενώ γενικά είναι συχνότερος ο τερηδονισμός των περιοχών ανάμεσα στα δόντια, σε μεγαλύτερη ηλικία αυξάνονται οι τερηδονισμοί στην περιοχή της ρίζας ή γύρω/κάτω από ήδη υπάρχοντα σφραγίσματα ή γέφυρες.
- Η υφίζηση των ούλων είναι συχνή όσο μεγαλώνουμε αφήνοντας εκτεθιμένες τις ρίζες των δοντιών σε αποτριβή και διάβρωση, οδοντική ευαισθησία και τερηδόνα.
- Η ελλιπής στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση άσχημης αναπνοής, ουλίτιδας ή/και περιοδοντίτιδας.
- Η συνεχής συσσώρευση χρωστικών στην επιφάνεια των δοντιών, ιδίως σε καπνιστές, επηρεάζει αρνητικά το χρώμα τους και τα δόντια φαίνονται κιτρινισμένα.
- Όσο μεγαλώνει η ηλικία, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του στόματος, ιδιαίτερα για άτομα με μακροχρόνιο ιστορικό καπνίσματος ή κάταχρησης αλκοόλ.
- Μπορεί να εμφανιστεί ξηροστομία που, εκτός από την δυσφορία που προκαλεί, στερεί το στόμα από την προστατευτική δράση του σάλιου, ευνοώντας την εμφάνιση τερηδόνας.
- Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη και αναπνευστικές ή καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η κακή στοματική υγεία και συγκεκριμένα η περιοδοντίτιδα συνδεέται με σοβαρές επιπλοκές όπως το εγκεφαλικό ή η καρδιακή προσβολή.
Συμβουλές Στοματικής Υγείας για Ενήλικες 25-60 ετών
- Σωστό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και μαλακή οδοντόβουρτσα. Συνιστάται η χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αν δυσκολεύεστε στο βούρτσισμα των δοντιών, δοκιμάστε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που είναι πολύ πιο εύκολη στη χρήση.
- Σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική λήψη ζάχαρης, και η συχνή κατανάλωση γλυκών, αναψυκτικών, ανθρακούχων ποτών, ιδιαίτερα μεταξύ των γευμάτων.
- Διακοπή κακών συνηθειών όπως το κάπνισμα ή η κατάχρηση αλκοόλ.
- Μην αγνοείτε συμπτώματα όπως το μάτωμα των ούλων ή ο πονόδοντος. Απευθυνθείτε σε έναν οδοντίατρο πριν δημιουργηθούν σοβαρώτερα προβλήματα.
- Μην υπερβάλλετε στην χρήση λευκαντικών προϊόντων για τα δόντια γιατί μπορεί να προκληθούν βλάβες στην αδαμαντίνη.
- Ελέγχετε το στόμα για εξογκώματα, αποχρωματισμούς ή έλκη που δεν υποχωρούν και μπορεί να είναι συμπτώματα καρκίνου του στόματος. Επισκεφθείτε άμεσα έναν ειδικό στοματολόγο.
- Τα δόντια που χάνονται για οποιαδήποτε αιτία συνιστάται να αντικαθίστανται το ταχύτερο δυνατόν, κατά προτίμηση με οδοντικά εμφυτεύματα. Έτσι, όχι μόνο αποκαθίσταται η πλήρης λειτουργία του στόματος αλλά αποφεύγεται και η απώλεια οστού από τη γνάθο.