Απονεύρωση και Εγκυμοσύνη
Η απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία) είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί απο την εξαγωγή ένα δόντι με μολυσμένο πολφό ή με ένα σοβαρό κάταγμα. Είναι όμως ασφαλές να γίνει μια απονεύρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Πολλές έγκυες γυναίκες ανησυχούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια διαδικασία απονεύρωσης στο έμβρυο. Οι γυναικολόγοι συνιστούν ότι είναι καλύτερο να αποφεύγεται η έκθεση του εμβρύου σε τυχόν κινδύνους. Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι λοιπόν να αναβληθούν όλες οι μη αναγκαίες οδοντιατρικές επεμβάσεις για μετά τη γέννα. Δυστυχώς, δεν είναι το ίδιο εύκολο να αναβληθεί μια απονεύρωση για τόσο μεγάλο διάστημα, ούτε και θα ήταν φρόνιμο λόγω των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσει.
Οι κίνδυνοι μιας απονεύρωσης κατά την εγκυμοσύνη
Οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν απο μια απονεύρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέονται με:
- Ακτινογραφίες. Είναι σημαντικό για την επιτυχία της ενδοδοντικής θεραπείας, ο οδοντίατρος να έχει καλή γνώση του πόσο εκτεταμένη είναι η μόλυνση καθώς και για την εσωτερική δομή και το σχήμα των ριζών. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η λήψη ακτινογραφιών δημιουργώντας ανησυχίες λόγω της έκθεσης στην ακτινοβολία. Σύμφωνα πάντως με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας, τα σύγχρονα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα χρησιμοποιούν χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας που δεν είναι αρκετές ώστε να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο. Πέρα από αυτό, οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες είναι πολύ τοπικά στοχευμένες στο στόμα, αρκετά μακριά απο την κοιλιακή χώρα. Ως επιπλέον προφύλαξη, οδοντίατροι τοποθετούν στους ασθενείς, και ιδίως στις έγκυες γυναίκες, μια ασπίδα μολύβδου για να προστατεύσουν το υπόλοιπο σώμα απο τη ακτινοβολία.
- Φάρμακα. Μια άλλη ανησυχία για την εγκυμοσύνη σχετίζεται με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
- Αναισθησία. Τα αναισθητικά που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι είναι ασφαλή για τις έγκυες γυναίκες. Επίσης, το ποσό της αναισθησίας που χορηγείται σε έγκυες γυναίκες είναι όσο το δυνατόν λιγότερο. Η χορήγηση τοπικού αναισθητικού επιβάλλεται αν υπάρχει πόνος, καθώς ο πόνος αυξάνει το άγχος και θα μπορούσε να είναι πιο επιβλαβής για το μωρό από οτι μια μικρή ποσότητα αναισθητικού.
- Άλλες χημικές ουσίες. Ούτε τα υγρά καθαρισμού και απολύμανσης των ριζικών σωλήνων που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας , ούτε τα υλικά έμφραξης του δοντιού αποτελούν κίνδυνο για το έμβρυο.
- Αντιβιοτικά. Η συνταγογράφηση αντιβιοτικών είναι ορισμένες φορές απαραίτητη για την καταπολέμηση της μόλυνσης των δοντιών. Ο οδοντίατρος πρέπει να χορηγήσει σε μια έγκυο συγκεκριμένα αντιβιοτικά που χαρακτηρίζονται ως ασφαλή για την εγκυμοσύνη.
Υπάρχουν κίνδυνοι αν δεν γίνει μια απονεύρωση λόγω της εγκυμοσύνης;
Αν ο οδοντίατρος συστήσει οτι πρέπει να γίνει μια απονεύρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι από μια απόφαση αναβολής της θεραπείας είναι πολύ υψηλότεροι από εκείνους που συνεπάγεται η διαδικασία της απονεύρωσης. Οι κίνδυνοι για μια έγκυο απο την αναβολή της απονεύρωσης σχετίζονται με:
- Πόνο. Οι καταστάσεις που καθιστούν αναγκαία μια ενδοδοντική θεραπεία (πολφίτιδα, οδοντικό απόστημα, κάταγμα) συνήθως συνοδεύονται από σοβαρό πονόδοντο. Ο έντονος πόνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα αγχωτική κατάσταση με δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις για τη μητέρα και το έμβρυο.
- Μόλυνση. Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν χρειάζεται απονεύρωση, υπάρχει ήδη σε εξέλιξη μια μόλυνση στο δόντι ή και στους περιριζικούς ιστούς. Εάν η μόλυνση αφεθεί χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές. Αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί να βάλει μια εγκυμοσύνη σε σημαντικό κίνδυνο.
Ποιά είναι η ασφαλέστερη προσέγγιση για την εκτέλεση μιας απονεύρωσης
κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Οι γυναικολόγοι θεωρούν το πρώτο τρίμηνο της κύησης ως το πιο κρίσιμο για την ανάπτυξη του εμβρύου. Μη επείγουσες οδοντιατρικές επεμβάσεις στο πρώτο τρίμηνο είναι προτιμότερο να αναβληθούν μέχρι το δεύτερο τρίμηνο, για την αποφυγή όλων των πιθανών κινδύνων. Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα και χρειάζεται απονεύρωση, ο οδοντίατρος μπορεί να ανοίξει ένα απόστημα ώστε να επιτρέψει την απορροή και την ανακούφιση από τον πόνο, και να καθαρίσει την περιοχή του πολφού όσο το δυνατόν καλύτερα.
Αργότερα, όταν η εγκυμοσύνη εισέλθει στο δεύτερο τρίμηνο, μπορεί να ληφθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια μια ακτινογραφία για να καταστεί δυνατή η συνέχιση και ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας. Η τελική μόνιμη αποκατάσταση του δοντιού μπορεί να γίνει και μετά τη γέννα.
Μια απονεύρωση μπορεί να γίνει με ασφάλεια και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς παρενέργειες στο έμβρυο. Πριν απο μια απονεύρωση (ή οποιαδήποτε άλλη οδοντιατρική εργασία) ενημερώστε τον οδοντίατρο σας οτι είστε έγκυος. Ζητείστε επίσης τη γνώμη του γυναικολόγου σας πριν προχωρήσετε στην επέμβαση.