Συμπτώματα Τερηδόνας των Δοντιών
Η τερηδόνα είναι μια καταστροφική διαδικασία που επηρεάζει τη δομή του δοντιού ξεκινώντας απο την εξωτερική του επιφάνεια και προχωρώντας προς το εσωτερικό του. Η τερηδόνα είναι μια πάθηση με πολύ αργή εξέλιξη που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μερικά χρόνια μέχρι να εκδηλωθούν συμπτώματα που μπορεί να αντιληφθεί ο ασθενής.
Πώς να αναγνωρίσετε τα Συμπτώματα της Τερηδόνας
Συνήθως αντιλαμβανόμαστε τα συμπτώματα της τερηδόνας μόνο όταν αυτή έχει φθάσει σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, ορισμένα σημάδια μπορεί να γίνουν αντιληπτά απο έναν οδοντίατρο αρκετά νωρίτερα. Η έγκαιρη διάγνωση διευκολύνει τη θεραπεία και μειώνει τον κίνδυνο εκτεταμένης καταστροφής του δοντιού.
Λευκές κηλίδες στα δόντια
Τα οξέα που παράγονται απο τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας προκαλούν την απώλεια μεταλλικών αλάτων (κυρίως ασβεστίου) από τα δόντια. Το ασβέστιο είναι το βασικό συστατικό της δομής ενός δοντιού. Όταν η απώλεια αυτή δεν αντιμετωπίζεται αρχίζει να δημιουργείται τερηδόνα. Κατά την πολύ αρχική φάση εξέλιξης της τερηδόνας, η απασβεστίωση της αδαμαντίνης δεν είναι ορατή παρά μόνο με μικροσκόπιο.
Αν η επίδραση των οξέων συνεχιστεί, δημιουργείται ένας ελαφρύς αποχρωματισμός του δοντιού λόγω της αλλαγής της σύστασης του σμάλτου. Τα σημεία όπου η απασβεστίωση είναι πιο έντονη εμφανίζονται σαν λευκές ή καφέ κηλίδες, οι οποίες μπορούν να εντοπισθούν απο τον οδοντίατρο κατά την κλινική εξέταση.
Μέχρι τη φάση των λευκών κηλίδων η βλάβη του δοντιού είναι αναστρέψιμη με θεραπείες (όπως η φθορίωση και οι προληπτικές εμφράξεις) που μπορούν να ενισχύσουν την επανασβεστίωση της αδαμαντίνης και την αποκατάσταση της σύνθεσης της, σταματώντας την πορεία της τερηδόνας.
Σημείωση: Παρόμοιες λευκές κηλίδες στα δόντια μπορεί να εμφανιστούν και εξαιτίας μιάς άλλης πάθησης, γνωστής ως φθορίασης. Η φθορίαση προκαλείται απο υπερβολική λήψη φθορίου και συνήθως επηρεάζει παιδιά μικρής ηλικίας.
Καθώς η τερηδόνα συνεχίζει να εξελίσσεται, διαπερνά το σμάλτο, εισχωρεί και αρχίζει να καταστρέφει το κατώτερο και πιο μαλακό στρώμα της οδοντίνης. Σύντομα η αδαμαντίνη καταρρέει δημιουργώντας μια τρύπα στο δόντι που ονομάζεται 'κοιλότητα', ενώ η τερηδόνα προχωράει προς τον πολφό. Προοδευτικά εμφανίζονται τα παρακάτω συμπτώματα που μαρτυρούν την ύπαρξη τερηδόνας :
Υπερευαισθησία του δοντιού
Η οδοντική υπερευαισθησία είναι ένα σύμπτωμα της τερηδόνας που εμφανίζεται όταν η τερηδόνα φθάσει στην οδοντίνη, με αποτέλεσμα να εκτεθούν τα οδοντινικά σωληνάρια που επικοινωνούν με το ζωντανό κεντρικό τμήμα του δοντιού. Ζεστά, κρύα, γλυκά ή ξινά τρόφιμα και ποτά προκαλούν ένα οξύ διαπεραστικό αίσθημα πόνου στο δόντι.
Κοιλότητα
Όταν η βλάβη στην οδοντίνη γίνει εκτεταμένη, η αδαμαντίνη που την καλύπτει χάνει την στήριξη της και καταρρέει δημιουργώντας μια τρύπα στο δόντι (κοιλότητα). Αν αυτή η τρύπα είναι σε εμφανές σημείο του δοντιού μπορεί να γίνει αντιληπτή και απο τον ασθενή σε συνδυασμό με την αλλαγή του χρώματος. Αν όμως η τερηδόνα βρίσκεται στο μεσοδόντιο διάστημα (εκεί που ακουμπούν τα γειτονικά δόντια) και είναι μικρής έκτασης τότε δύσκολα γίνεται αντιληπτή πριν την οδοντιατρική εξέταση.
Πονόδοντος
Ο πονόδοντος εκδηλώνεται σαν σύμπτωμα τερηδόνας όταν η μόλυνση φθάνει στον πολφό, τον κεντρικό θάλαμο που περιέχει το ζωντανό τμήμα του δοντιού, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που το τροφοδοτούν. Αρχικά ο πόνος γίνεται αισθητός σποραδικά κατά τη μάσηση όταν ασκείται μεγάλη πίεση στο δόντι, αλλά σταδιακά γίνεται συχνότερος και πιο έντονος.
Συνεχής διαπεραστικός πόνος στα δόντια είναι μια καθαρή ένδειξη για ύπαρξη τερηδόνας και επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο. Πονόδοντος που δεν σας αφήνει να κοιμηθείται τη νύχτα είναι σύμπτωμα ύπαρξης πολφίτιδας ή/και οδοντικού αποστήματος. Το δόντι θα χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).
Οδοντικό Ακρορριζικό Απόστημα
Η φλεγμονή στον πολφό του δοντιού οδηγεί στη νέκρωση του οστού και την εξάπλωση της μόλυνσης μέσω των ριζικών σωλήνων στην περιοχή γύρω απο το άκρο της ρίζας του δοντιού. Συγκεντρώνεται πύον και δημιουργείται το λεγόμενο ‘ακρορριζικό απόστημα’. Έντονος παλμικός πόνος σε συνδυασμό με πρήξιμο, και μερικές φορές εκροή πύου στο στόμα, είναι συνήθη συμπτώματα οδοντικού αποστήματος λόγω τερηδόνας. Επιβάλλεται άμεση ενδοδοντική θεραπεία για να σωθεί το δόντι.
Τα συμπτώματα της τερηδόνας στα αρχικά της στάδια εκδηλώνονται με πολύ αργό ρυθμό και είναι δύσκολο να εντοπιστούν απο τον ίδιο τον ασθενή. Για αυτό επιβάλλονται οι τακτικές επισκέψεις κάθε 6 μήνες στον οδοντίατρο, ο οποίος μπορεί να αναγνωρίσει τα πρώιμα σημάδια της τερηδόνας και να προλάβει την εξέλιξη της πριν καταστρέψει το δόντι.