DontiaStoma.gr
Ουλεκτομή

Τι είναι η Ουλεκτομή για τη Θεραπεία Περιοδοντίτιδας;

Η Ουλεκτομή είναι μία από τις χειρουργικές θεραπείες της περιοδοντίτιδας που περιλαμβάνει την αφαίρεση τμήματος των ούλων. Αρχικά η ουλεκτομή αναπτύχθηκε σαν μια τεχνική που χρησιμοποιούν οι περιοδοντολόγοι για την απομάκρυνση του μολυσμένου ουλικού ιστού σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα. Σήμερα χρησιμοποιείται επίσης και σαν θεραπεία αισθητικής οδοντιατρικής σε συνδυασμό με ουλοπλαστική για την βελτίωση της εικόνας του χαμόγελου.

Πότε χρειάζεται η Ουλεκτομή

Ένας οδοντίατρος ή περιοδοντολόγος θα εκτελέσει μια επέμβαση ουλεκτομής στις κάτωθι περιπτώσεις:

  • Θεραπεία ουλίτιδας / περιοδοντίτιδας. Η ουλεκτομή είναι το επόμενο βήμα μιας περιοδοντικής θεραπείας όταν οι συντηρητικές μέθοδοι όπως η αποτρύγωση και η αντιμικροβιακή θεραπεία δεν έχουν καταφέρει την ικανοποιητική μείωση του βάθους των περιοδοντικών θυλάκων. Αν το βάθος τους παραμένει πάνω απο 3-4 χιλιοστά, ο ασθενής δεν μπορεί να καθαρίσει με το βούρτσισμα τα μικρόβια που παγιδεύονται μέσα στους θύλακες γύρω απο τα δόντια. Η ουλεκτομή χρησιμοποιείται για να απομακρυνθεί ο ιστός των ούλων που είναι μολυσμένος απο τα μικρόβια και παράλληλα να επιτευχθεί η μείωση του βάθους των θυλάκων. Ο στόχος είναι να μπορέσει να παραμείνει η περιοχή ελεύθερη απο μικρόβια δίνοντας την ευκαιρία στα εναπομείναντα υγιή ούλα να επουλωθούν και να αποκτήσουν ξανά στενή πρόσφυση με την επιφάνεια του δοντιού.
  • Υπερπλασία των Ούλων. Η υπερβολική αύξηση του όγκου των ούλων μπορεί να προκληθεί απο περιοδοντική νόσο, κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και λόγω της επίδρασης ορισμένων φαρμάκων όπως τα αντι-επιληπτικά. Τα ούλα επεκτείνονται και καλύπτουν μεγάλο τμήμα της μύλης του δοντιού, δημιουργώντας ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα, και κάνοντας δύσκολο τον καθαρισμό των δοντιών απο την οδοντική πλάκα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορούν να εμποδίσουν την σωστή ομιλία και την μάσηση. Η διόρθωση της υπερπλασίας των ούλων, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, με την αφαίρεση του υπερβάλλοντος ιστού των ούλων με την ουλεκτομή είναι απαραίτητη για να μειωθεί ο κίνδυνος περιοδοντίτιδας.
  • Ασύμμετρη γραμμή ούλων, ουλικό χαμόγελο. Σε μερικούς ασθενείς η γραμμή των ούλων είναι ασύμμετρη ή ανομοιόμορφη. Το χαμόγελο δείχνει 'στραβό' ή κάποια δόντια δείχνουν κοντύτερα απο τα άλλα. Η ουλεκτομή αφαιρεί όσο ουλικό ιστό απαιτείται απο τα σημεία που χρειάζεται βελτιώνοντας την εμφάνιση του ατόμου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επέμβαση αισθητικής οδοντιατρικής που χαρακτηρίζεται σαν πλαστική χειρουργική ούλων ή ουλοπλαστική. Σε άλλες περιπτώσεις είναι ορατή υπερβολική ποσότητα ούλων όταν ο ασθενής χαμογελάει (ουλικό ή ουλώδες χαμόγελο). Η συγκεκριμένη επέμβαση ουλεκτομής αναφέρεται σαν 'επιμήκυνση μύλης'.
  • Θεραπεία υπο-ουλικής τερηδόνας. Οταν υπάρχει ανάγκη για μια προσθετική αποκατάσταση (σφράγισμα, στεφάνη) να επεκταθεί υπο-ουλικά (πχ. όταν η τερηδόνα σε κάποιο δόντι έχει φθάσει κάτω απο τη γραμμή των ούλων), πρέπει να αφαιρεθεί κάποια ποσότητα υγιούς ιστού των ούλων ή και οστού για να διευκολυνθεί η τοποθέτηση της. Η ουλεκτομή αυτή αναφέρεται σαν 'λειτουργική επιμήκυνση μύλης'.
  • Ημιέγκλειστοι φρονιμήτες. Οταν ένας φρονιμήτης δεν ανατείλει πλήρως καλύπτεται ολικώς η μερικώς απο ένα λεπτό στρώμα ούλων που συχνά μολύνεται δημιουργώντας μια επώδυνη φλεγμονώδη πάθηση γνωστή σαν 'περιστεφανίτιδα'. Η ουλεκτομή για την αφαίρεση αυτής της μολυσμένης ουλικής καλύπτρας είναι απαραίτητη για να αποκαλυφθεί το δόντι και να μειωθεί η φλεγμονή μέχρι την εξαγωγή του.

Η διαδικασία της ουλεκτομής

Η ουλεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που εκτελείται συνήθως απο ένα περιοδοντολόγο. Πριν την επέμβαση ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί προσεκτική στοματική υγιεινή ώστε να έχει μειωθεί κατά το δυνατόν η ποσότητα οδοντικής πλάκας και να έχει βελτιωθεί το μικροβιακό φορτίο του στόματος. Σε περιπτώσεις θεραπείας περιοδοντίτιδας θα έχει ήδη προηγηθεί τουλάχιστον μια αποτρύγωση ή και ριζική απόξεση για την βαθύτερη απομάκρυνση πλάκας και τρυγίας απο τους περιοδοντικούς θύλακες.

Η περιοχή αναισθητοποιείται με μια ένεση τοπικού αναισθητικού, ώστε ο ασθενής να μην νοιώθει πόνο και δυσφορία κατα την επέμβαση. Αφού ο περιοδοντολόγος μετρήσει το βάθος των περιοδοντικών θυλάκων πραγματοποιεί μια τομή στα ούλα σε γωνία 45° προς τη ρίζα του δοντιού.

Η ουλεκτομή γίνεται με τη χρήση είτε ειδικών νυστεριών είτε με laser. Η διάρκεια της εξαρτάται απο τον αριθμό των δοντιών που εμπλέκονται με την ουλεκτομή. Αν η θεραπεία αφορά ολόκληρο το στόμα, ο περιοδοντολόγος θα εκτελέσει την επέμβαση συνήθως σε ένα τεταρτημόριο του στόματος ανα επίσκεψη.

Όταν ολοκληρωθεί η εκτομή των ούλων ο οδοντίατρος τοποθετεί ένα ειδικό επίθεμα πάνω στον χειρουργημένο ιστό των ούλων για να τον προστατεύσει απο μολύνσεις και να επιταχύνει την επούλωση.

Μετεγχειρητικές οδηγίες μετά απο μια ουλεκτομή

Παυσίπονα. Ο περιοδοντολόγος θα συνταγογραφήσει παυσίπονα καθώς η ουλεκτομή μπορεί να είναι επώδυνη όταν περάσει η αναισθησία, ιδίως αν η επέμβαση αφορά αρκετά δόντια και εκτεταμένη αφαίρεση ουλικού ιστού.

Στοματική υγιεινή. Για τις πρώτες ημέρες μετά την ουλεκτομή αποφύγετε να βουρτσίζετε απευθείας στη χειρουργημένη περιοχή. Για αυτό συνιστάται η βραχυπρόθεσμη χρήση ενός φαρμακευτικού αντιμικροβιακού στοματοπλύματος για λίγες ημέρες μέχρι να προχωρήσει η επούλωση και να αφαιρέσει ο οδοντίατρος το επίθεμα, οπότε και μπορείτε να ξεκινήσετε να βουρτσίζετε και πάλι κανονικά. Χρησιμοποιείστε μια πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα μέχρι να επουλωθούν πλήρως τα ούλα.

Δίαιτα. Ακολουθείτε μια δίαιτα με μαλακές τροφές για 7-10 ημέρες.

Διακοπή καπνίσματος. Το κάπνισμα καθυστερεί την επούλωση των ούλων και αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Μάτωμα. Λίγο μάτωμα των ούλων είναι αναμενόμενο. Αν υπάρχει όμως επίμονη ή έντονη αιμορραγία επικοινωνείστε με τον οδοντίατρο σας.

Επανεξέταση. Θα πρέπει να επισκεφθείτε ξανά μετά απο 7-10 ημέρες τον περιοδοντολόγο, ο οποίος θα αφαιρέσει το προστατευτικό επίθεμα και θα ελέγξει την πορεία επούλωσης των ούλων. Η εμφάνιση των ούλων θα είναι βελτιωμένη σε 3-4 εβδομάδες, αλλά η πλήρης επούλωση μπορεί να απαιτήσει 2-3 μήνες.

Κίνδυνοι / Επιπλοκές μετά απο μια ουλεκτομή

Τυχόν επιπλοκές μετά απο μια ουλεκτομή είναι σπάνιες. Λίγος πόνος και αιμορραγία είναι φυσιολογικά για τα πρώτα 2 εικοσιτετράωρα. Τα παυσίπονα που θα συνταγογραφήσει ο οδοντίατρος είναι συνήθως αρκετά για την ανακούφιση απο τον πόνο. Τυχόν αιμορραγία μπορεί να ελεγχθεί ασκώντας ελαφρή πίεση στο τραύμα και χρησιμοποιώντας κρύα επιθέματα. Ο κίνδυνος μόλυνσης ή άλλων επιπλοκών είναι περιορισμένος αρκεί να ακολουθούνται οι μετεγχειρητικές οδηγίες του περιοδοντολόγου. Καλέστε τον οδοντίατρο αν αντιμετωπίζετε :

  • επίμονη ή έντονη αιμορραγία
  • υπερβολικό πόνο που δεν ελέγχεται με τα παυσίπονα
  • υπερβολικό οίδημα, εμφάνιση πύου ή άλλη ένδειξη μόλυνσης
  • πρόωρη απώλεια του προστατευτικού περιοδοντικού επιθέματος

Μετά από την ουλεκτομή τα όρια των ούλων μπορεί να φαίνονται υπερβολικά παχιά ή να έχουν ανώμαλο σχήμα γύρω απο το δόντι. Αφού τα ούλα έχουν επουλωθεί ικανοποιητικά και διαπιστωθούν παρόμοια προβλήματα, μπορεί να χρειαστεί μια μικρή επέμβαση διαμόρφωσης του σχήματος των ούλων για βελτίωση της εικόνας του χαμόγελου. Η επέμβαση αυτή που γίνεται για αισθητικούς σκοπούς λέγεται ουλοπλαστική ή πλαστική χειρουργική ούλων.

Πόσο κοστίζει η ουλεκτομή

Το κόστος για μια ουλεκτομή δεν είναι σταθερό, αλλά εξαρτάται απο τον αριθμό των δοντιών που αφορά η θεραπεία και την έκταση της βλάβης στα ούλα που καθορίζουν το χρόνο και τις επισκέψεις που θα απαιτηθούν για να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Επίσης η χρήση laser μπορεί να έχει μεγαλύτερο κόστος απο παραδοσιακές μεθόδους ουλεκτομής. Συνήθως το κόστος κυμαίνεται από 20-50€ ανα δόντι.

  επόμενο άρθρο → Χειρουργική Εξάλειψη Θυλάκων για τη θεραπεία Περιοδοντίτιδας



DontiaStoma.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Διαφήμιση | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου www.DontiaStoma.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Το περιεχόμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Ποτέ μην αγνοήσετε τις συστάσεις / εντολές του οδοντιάτρου σας ή αναβάλλετε μια θεραπεία εξαιτίας κάποιου άρθρου του www.DontiaStoma.gr.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στοματικής υγείας ή γενικής υγείας επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο ή τον ιατρό σας για εξέταση.

Copyright © 2012-2022, www.DontiaStoma.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.